FAQ Ouders- betaling kosten kinderopvang (periode 16 maart t/m 28 april)

  1. Over welke periode hebben we het als we het over ‘de sluiting van de kinderopvang’ hebben?
    Het gaat hier om de periode van 16 maart 2020 tot en met in elk geval 28 april 2020. Op 21 april zal meer bekend worden over de maatregelen na 28 april. Mogelijk wordt de sluitingsperiode van
    verlengd.
  2. Wat als de opvang ook na 28 april gesloten blijft?
    Dan loopt ook de compensatieregeling door. Het geld over de periode 16 maart tot en met 28 april wordt in één keer uitbetaald in juni of juli. Als de kinderopvangsluiting verlengd wordt na 28 april, vindt de betaling over deze langere periode in één keer plaats op een later moment.
  3. Welk deel van mijn factuur is de eigen bijdrage?
    Het gaat om het deel van de kosten waarvoor u geen toeslag ontvangt van de Belastingdienst/Toeslagen en ook geen subsidie voor ontvangt van uw gemeente.
  4. Hoe en wanneer krijg ik mijn eigen bijdrage terug?
    Hansje Stoffel crediteert zijn bijdrage in een herziene factuur van april die op 20 april verzonden wordt.
    Als u recht heeft op kinderopvangtoeslag krijgt u dit deel in één keer teruggestort aan het einde van de sluitingsperiode kinderopvang door de Sociale Verzekeringsbank op de rekening waarop u de kinderopvangtoeslag ontvangt. Het bedrag over de periode 16 maart tot en met 28 april wordt in één keer uitbetaald in juni of juli. Als de kinderopvangsluiting verlengd wordt na 28 april, vindt de betaling over deze langere periode in één keer plaats op een later moment.
  5. Wie betaalt mijn geld terug, de overheid of de kinderopvangorganisatie?
    Dit is afhankelijk van het uurtarief dat u betaalt. De overheid vergoedt het deel op uw factuur tot het maximum uurtarief. Als het uurtarief dat u betaalt daarboven ligt vergoedt Hansje Stoffel het resterende deel.
  6. Wat is het maximum uurtarief?
    Het maximum uurtarief is het uurtarief waarover de Belastingdienst in 2020 maximaal kinderopvangtoeslag voor betaalt. De maximum uurtarieven voor 2020 zijn voor dagopvang € 8,17 (peuters) en voor buitenschoolse opvang € 7,02 (schoolkinderen).
  7. Hoe nauwkeurig is de berekening van mijn eigen bijdrage die ik teruggestort krijg?
    Als u kinderopvangtoeslag ontvangt zal de overheid het deel tot het maximum uurtarief zo nauwkeurig mogelijk berekenen op basis van de gegevens die bekend zijn bij de Belastingdienst. U ontvangt een (digitale) bevestiging van dit bedrag (‘een beschikking’).
    De regeling voor de tegemoetkoming wordt in korte tijd vormgegeven en uitgevoerd. Daarom is gekozen voor een versimpelde vorm, waarbij gebruik wordt gemaakt van beschikbare gegevens.
    Ouders zullen daarom met deze tegemoetkoming bij benadering worden gecompenseerd voor het betalen van de eigen bijdrage. De gegevens bij de Belastingdienst/Toeslagen op de gehanteerde peildatum zullen niet altijd volledig aansluiten bij de gegevens in de actualiteit, en op de factuur. De overheid en de kinderopvang vragen daarvoor begrip bij ouders. Let op: Wanneer er sprake is van een te groot verschil, is er een mogelijkheid tot beroep en bezwaar bij
    de Belastingdienst Toeslagen.
  8. Ik wil geen compensatie van mijn kosten; hoe kan ik aangeven dat ik hier vanaf zie?
    Hansje Stoffel heeft ervoor gekozen bij alle ouders het bovenfiscale deel in mindering te brengen. Om ons te ondersteunen kun je dit deel alsnog aan Hansje Stoffel schenken in de vorm van een gift.
  9. Mijn inkomsten zijn sterk gedaald. Welke gevolgen heeft dit voor mijn compensatie? Wij vragen u in dit geval om de gegevens bij de Belastingdienst/ Toeslagen te wijzigen, dat kan via: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/toeslagen/toeslagen Vanaf de eerste dag van de volgende maand krijgt u dan een hoger bedrag aan kinderopvang toeslag en daalt uw eigen bijdrage evenredig.
  10. Ik werkt thuis en werk minder uren. Heeft dit gevolgen voor mijn kinderopvangtoeslag, die immers is gebaseerd op het aantal uur dat ik werk? Nee, dit heeft geen gevolgen voor deze periode.
  11. Ik ben werkloos geworden, wat betekent dit voor de kinderopvang? U hoeft de kinderopvang niet direct op te zeggen: u behoudt nog drie maanden het recht op de kinderopvangtoeslag.
  12. Mijn kind is gestart na 16 maart en ik heb nog geen kinderopvangtoeslag aangevraagd. Krijg ik wel compensatie? Normaal gesproken kunt u tot 3 maanden met terugwerkende kracht na startdatum kinderopvangtoeslag aanvragen. Maar aangezien de compensatieregeling een tijdelijke regeling is, zult u dit kenbaar moeten maken. Op dit moment is nog niet duidelijk op welke wijze dit moet. Zodra hier meer bekend over is komen wij hier op terug in deze FAQ.
  13. Waarom moet ik betalen als ik mijn geld toch weer terugkrijg? Kan ik dan niet beter mijn incasso stopzetten? Zolang u de facturen blijft betalen (en uw incasso niet stopzet), is de kinderopvang in staat om noodopvang te verzorgen voor ouders in cruciale beroepen en kwetsbare kinderen, bent u er zeker van dat u uw recht op kinderopvangtoeslag behoudt én behoudt u uw plek in de kinderopvang. Op deze manier kunnen we de draad snel weer oppakken wanneer we terugkeren naar de normale situatie.
  14. Ik heb mijn incasso stopgezet, wat nu? Neem met ons contact op en we helpen graag.
  15. Ik ontvang geen kinderopvangtoeslag en maak geen gebruik van een gemeentelijke subsidieregeling. Heb ik recht op compensatie? Op dit moment is nog niet duidelijk of er compensatie mogelijk is voor ouders die geen kinderopvangtoeslag ontvangen en de kosten voor kinderopvang volledig zelf betalen. In de intentieverklaring tussen SZW, BK, BMK en BOinK wordt gesproken over alle ouders, dus vooralsnog gaan wij ervan uit dat dit in een later stadium alsnog wordt opgelost.
  16. Geldt de compensatie ook voor ouders met cruciale beroepen? Aan de noodopvang zijn geen kosten verbonden. Wanneer u als ouder met cruciaal beroep al een contract heeft bij de kinderopvang en heeft de factuur voldaan, wordt u net als alle andere ouders gecompenseerd voor uw eigen bijdrage. Ook als u meer uren heeft afgenomen dan in het contract staat, zijn hier geen extra kosten aan verbonden. Een ouder met een cruciaal beroep die geen contract heeft bij een kinderopvangorganisatie, betaalt niets voor het gebruik van de noodopvang.

Meer informatie:
Zie voor meer informatie ook de website van de Rijksoverheid:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/veelgestelde-vragen-peronderwerp/kinderopvang/ouders

“Van peuter tot puber kan uw kind zich in vrijheid ontwikkelen bij ons”

Kindercentrum Hansje Stoffel