Lockdown II
19:00 uur: Kinderopvang en scholen gaan dicht met ingang van woensdag 16 december tot en met tenminste 17 januari 2021. Dit liet premier Rutte vanavond weten tijdens zijn speech in het Torentje na afloop het spoedoverleg van de Ministerraad van vandaag. De besmettingscijfers gaan de verkeerde kant op en het Kabinet wil bewegingen en contactmomenten tot een minimum terugbrengen. Sluiting van onderwijs en kinderopvang draagt hier aan bij. Noodopvang zal binnen de reguliere tijden van de kinderopvang worden geboden aan kinderen van ouders met cruciale beroepen, die een contract met de kinderopvang hebben.
Wat houdt dit in?
- Sluiting
Vanaf woensdag 16 december sluit Hansje Stoffel haar deuren voor de reguliere opvang (dagopvang en BSO) in ieder geval tot en met zondag 17 januari 2021 (of maandag 18 en/of dinsdag 19 ook gesloten zullen zijn is nog onzeker).
- Compensatieregeling voor ouders ‘met en zonder KOT’
De compensatieregeling zoals die gold tijdens de sluiting dit voorjaar, wordt weer opgetuigd. Dit betekent dat de overheid alle ouders die gebruik maken van kinderopvang, dus zowel met als zonder recht op kinderopvangtoeslag, compenseert tot het maximum uurtarief. Het deel van het tarief dat daarboven ligt, zal Hansje Stoffel crediteren op de factuur van een maand later (dus december credit in januari). Daarom wordt ouders verzocht om net als tijdens de sluiting van kinderopvang dit voorjaar, de facturen door te betalen.
- Noodopvang
- Vanaf a.s. woensdag is de gezamenlijke noodopvang bij Hansje Stoffel/Widar open voor ouders van wie één van de ouders werkzaam is in een cruciaal beroep. Daarnaast wordt noodopvang geboden aan kinderen in een kwetsbare positie.
- Anders dan de vorige keer is de regel: alleen noodopvang voor uren die onder contract worden afgenomen. Meer noodopvang = een extra factuur.
- Noodopvang is alleen open voor werkenden in een cruciaal beroep. Gezien het doel van de lockdown (extreme beperking van contacten, ook met kinderen) vragen wij ouders de breng- en haalmomenten goed af te stemmen via de KOVapp.
Als in een gezin één ouder een cruciaal beroep uitvoert, is het verzoek om zoveel mogelijk zelf de kinderen op te vangen. - Lijst van cruciale beroepen
- Personeel werkzaam in vitale processen.
- Zorg, jeugdhulp en (maatschappelijke) ondersteuning, inclusief productie en transport van medicijnen en medische hulpmiddelen.
- Leraren en personeel benodigd op onderwijsinstellingen, zoals voor afstandsonderwijs, opvang van kinderen en examens.
- Openbaar vervoer.
- Voedselketen: de voedselketen moet breed worden gezien. Deze bestaat uit supermarkten, de aanlevering van supermarkten, de verwerkende industrie en de transporten van deze industrie maar ook het ophalen van producten bij boeren, het aanleveren van bijvoorbeeld veevoer en andere producten bij boeren, de toegang van arbeiders voor de oogst.
- Transport van brandstoffen zoals kolen, olie, benzine en diesel.
- Inzamelen, vervoeren, recyclen en verwerken van afval, afvalwater en vuilnis.
- Kinderopvang.
- Media en communicatie: ten behoeve van informatievoorziening aan de samenleving die van noodzaak is om op de hoogte te blijven van wat er speelt.
- Continuïteit hulpverleningsdiensten (politie en defensie zijn reeds vitaal verklaard):
- Meldkamerprocessen
- Brandweerzorg
- Ambulancezorg
- GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio)
- Crisisbeheersing van de veiligheidsregio’s
- Noodzakelijke overheidsprocessen (Rijk, provincies,gemeenten en waterschappen), bijvoorbeeld betalen uitkeringen en toeslagen, burgerzaken, consulaten en ambassades, justitiële inrichtingen en forensische klinieken.
- Onmisbare facilitaire of ondersteunende functies (denk aan schoonmaak, beveiliging, toezicht, ICT) ten behoeve van een van bovenstaande cruciale beroepsgroepen.
Zie ook informatie en FAQ van de Rijksoverheid.