Teken

De groene tuin van Hansje Stoffel alsmede de speeldernis van Widar èn de groenstrook van de gemeente tussen het hek en de stoep zit vol met natuurlijk leven. We vinden het namelijk belangrijk dat we in onze stedelijke omgeving zoveel mogelijk buiten in contact met natuur kunnen komen. In de groene natuur leven echter ook wat de GGD noemt: “vervelende beestjes“. Dan gaat het met name om teken. We krijgen berichten dat die ook bij ons voorkomen.

Het is belangrijk om de kinderen en jezelf regelmatig te controleren op teken. Teken kunnen overal op het lichaam bijten. Sommige van deze plekken kan je zelf moeilijk zien, gebruik hierbij een spiegel of laat iemand anders controleren.
Een teek bijt zich vast in je huid. Dat ziet eruit als een klein zwarte puntje van 1 tot 3 mm. Doordat de teek bloed opzuigt, zwelt deze na enkele dagen op tot een bruin of grijs bolletje zo groot als een erwt.

Heb je een teek?
Haal deze zo snel mogelijk weg, bij voorkeur met een speciale tekenverwijderaar zoals een tekenpincet of een -lepel. Vergeet daarna niet de rest van het lichaam te controleren. Teken komen namelijk zelden alleen.

Meer weten?
Kijk op: rivm.nl/tekenbeet

“Door het vieren van jaarfeesten worden kinderen zich bewust van het jaarverloop en stimuleren wij verbondenheid met de natuur.”

Kindercentrum Hansje Stoffel